ESC2022 Schlagerpinglan: Antalet länder som valt att samarbeta med svenska låtskrivare och producenter i ESC har varierat rejält genom åren. Från att ha varit hela 12 “svensk-bidrag” 2017 så ser det ut som att det i Eurovision Song Contest 2022 endast är 5 bidrag som har en eller fler svenska låtskrivare.

Med reservation för att jag kan ha missat / felbedömt någon (säg gärna till i så fall) så ser ni samtliga svenskbidrag här nedan, i den ordning jag personligen, för tillfället, rankar dem:

Bidrag med svenska låtskrivare i Eurovision Song Contest de senaste åren*
2012 = 10 bidrag 2017 = 12 bidrag
2013 = 7 bidrag 2018 = 10 bidrag
2014 = 6 bidrag 2019 = 10 bidrag
2015 = 8 bidrag 2021 = 8 bidrag
2016 = 11 bidrag 2022 = 5 bidrag
(*Sammanställning av schlagerpinglan.se, med reservation för ev. felräkning)


Halo“, LUM!X feat. Pia Maria

Schlagerpinglans topplista av bidragen i ESC 2022 med svenska låtskrivare (2022-03-26):
Österrike 1. Österrike – “Halo“, LUM!X feat. Pia Maria (t&m: Luca Michlmayr, Anders
Nilsen, Gabriele Ponte, Rasmus Flyckt, Sophie Alexandra Tweed-Simmons
)
(S1)
Sverige 2. Sverige – “Hold Me Closer“, Cornelia Jakobs
(t&m: Cornelia Jakobs, David Zandén, Isa Molin)
(S2)
Cypern 3. Cypern – “Ela“, Andromache (t&m: Alex Papaconstantinou, Arash, Eyelar
Mirzazadeh, Fatjon Miftaraj, Filloreta Raci Fifi, George Papadopoulos, Robert
Uhlmann, Viktor Svensson, Yll Limani
)
(S2)
Malta 4. Malta – “I Am What I Am“, Emma Muscat
(t&m: Emma Muscat, Dino Medanhodzic, Julie Aagaard, Stine Kinck )
(S2)
Azerbajdzjan 5. Azerbajdzjan – “Fade To Black“, Nadir Rustamli
(t&m: Anderz Wrethov, Andreas Stone, Sebastian Schub, Thomas Stengaard)
(S2)
(Källa: Evrovizija Murzija – Sammanställning: schlagerpinglan.se)

Schlagerpinglan: Som jag påpekat många gånger förr så är detta med “svenskbidrag” egentligen en icke-fråga då det endast finns ett svenskt bidrag varje år men då det tidvis funnits så många länder som skickat bidrag med svenska låtskrivare så har det varit intressant att hålla koll på. 😀

Vad gäller bidragen i listan ovan så får jag väl säga att även om Österrikes bidrag är min personliga favorit i år (just nu) så tycker jag rejält bra om Sveriges bidrag också och kommer därför att hålla tummarna för att segern till slut går till Cornelia Jakobs, det är ju trots allt en landskamp. 😀

Ser man till min nuvarande ESC 2022-topp-40 så befinner sig de fem bidragen på platserna 1, 7, 8 (d.v.s. mycket bra) samt 25 och 27 (d.v.s. helt OK), så även om “svensk-bidragen” inte är så många denna gång så tycker jag i alla fall att de som valts ut håller en genomsnittlig hög nivå. 😀

Se även: Min personliga rangordning av de 14 icke-engelskspråkiga bidragen, 5 nordiska bidragen, de 5 ex-jugoslaviska bidragen, de 8 ex-sovjetiska bidragen, de 5 finalklara bidragen, de 17 semifinal-1-bidragen och de 18 semifinal-2-bidragen.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Svensk-bidragen i Eurovision Song Contest 2022”

 1. Adri

  Kul att se mängden svenskskrivna låtar minskar 🙂

  Dock; alltså Österrike är jag osäker på. Jag låter dem gå för tillfället, för jag friar hellre än fäller. Men Malta, Cypern och Azerbajdzjan skickar fan ALLTID svenskt. Hur låg tilltro har de till sina inhemska musikmakare?

  Malta är iofs skitlitet så att de tar hjälp utifrån kan jag väl i viss mån förstå, men kan de inte ta hjälpen från ett lite närmre land än Sverige då?

  Azerbajdzjan verkar älska svensk musik mer än vad Sverige själv gör det. Och Cypern lite samma där. Bara för att det blev bra en gång när Sverige hjälpte till så har det nu gått och blivit tradition!

  Jaja, hoppas antalet minskar! Så nästa år kanske svensk-bidraget bara är Sverige! 🙂 Låt en kille drömma iaf.

  Min topp 5 av de s.k ”svensk-bidragen”:

  1. Sverige (1)
  2. Cypern (11)
  3. Österrike (17)
  4. Malta (20)
  5. Azerbajdzjan (22)

 2. Pato

  Det här är grymt. Men haha, Sverige borde man ju ta bort från listan. Det klart Sverige kommer ha svenska låtskrivare haha. Så det är ju faktiskt endast 4 länder och då hade ändå Malta inte en enda svensk låtskrivare från början. Wow. Fan va skönt. Cyperns låtskrivare är ju svenska ja.. men flera av dom jobbar ju mer internationellt än i Sverige dessutom.

  Så 2022 är ett väldigt osvenskt år vilket även känns när man lyssnar på låtarna i en recap. Det mest osvenska startfältet på jäkligt många år. Jag tycker det här glädjande som fan ärligt talat.

  För vad är meningen med att ha en europeisk tävling/festival där ett land styr flera länder? Varför ska en europeisk musiktävling vara svensk?

  Detta gör hela 2022 året mycket mer närmare verkligheten än andra år på det sättet. Och att inga fans pratar om detta visar hur mycket vett dom har…

 3. Pato

  Så allt fler länder som sjunger på andra språk än engelska, fler länder som vågar sticka ut lite mer med sina musikstilar och dessutom så här pass lite inköpt från Sverige är nog de tre största faktorerna som gör att jag anser att Eurovision 2022 är ett bättre år än tidigare. Även om andra inte håller med…

 4. Denis

  Gillar Dino Medanhodzic som låtskrivare. Trist att se att även han kan skriva trista generiska låtar som Maltas. Måste va ett hafsverk han skrev ihop på en halvtimme och som avslogs av Mellon till förmån för hans faktiskt mycket bättre verk.
  Synd att Malta inte kunde grävt fram en bättre låt

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se