ESC2015 Schlagerpinglan: I kväll gäller det, då är det dags för Sverige och Måns Zelmerlöws “Hero” att tävla i den andra semifinalen av Eurovision Song Contest 2015 och försöka att bli ett av de tio bidrag som tar sig vidare till finalen som avgörs nu på lördag, den 23:e maj.

Sverige är inte bara med och tävlar i kväll utan vi får även vara med och rösta, dock på alla bidrag utom vårt eget. Här nedan följer en snabb liten sammanställning av det mesta man behöver veta inför kvällens sändning:

Röstningsregler m.m. vid Eurovision Song Contest 2015 – Semi 2 – 21:a maj:

 • Semifinal 2 sänds kl. 21:00-23:00 på bl.a. SVT 1, SVT Play, eurovision.tv och youtube. Mirjam Weichselbraun, Alice Tumler och Arabella Kiesbauer är programledare, Conchita Wurst är värd för greenroom medan Edward af Sillén & Sanna Nielsen sköter de svenska kommentarerna.
 • 17 länder, se nedan, tävlar om 10 platser i finalen den 23:e maj.
 • De 17 tävlande länderna samt Italien, Storbritannien, Tyskland och Australien får rösta i den andra semifinalen.
 • Varje land har en jury bestående av fem medlemmar, läs mer här. De följde den andra semifinalsrepetitionen i går och lämnade då in sina röster, d.v.s. rankade alla de 17 tävlande låtarna, och de kommer att stå för 50% av slutresultatet.
 • Tittarna i de 21 länder som får rösta, och står för de övriga 50% av slutresultatet, röstar under den riktiga showen på torsdagskvällen. Det går även att rösta med den officiella Eurovision-appen.
 • Jury- och tittarrösterna räknas sedan samman och de tio länder som fått högst poäng kvalificerar sig till finalen och avslöjas i slumpvis ordning.
 • Hur de respektive rösterna fördelat sig avslöjas inte förrän efter finalen.
 • Eurovision Song Contest 2015 Semifinal 2 – startordning, repetitionsklipp m.m.:
  Litauen 1. Litauen This Time”, Monika Linkytė and Vaidas Baumila 2:a live-repet i Wientext
  bidrags-presentation
  Irland 2. Irland Playing With Numbers”, Molly Sterling 2:a live-repet i Wientext
  bidrags-presentation
  SanMarino 3. San Marino Chain Of Lights”, Michele Perniola and
  Anita Simoncini
  2:a live-repet i Wientext
  bidrags-presentation
  Montenegro 4. Montenegro Adio”, Knez 2:a live-repet i Wientext
  bidrags-presentation
  Malta 5. Malta Warrior“, Amber 2:a live-repet i Wientext
  bidrags-presentation
  Norge 6. Norge A Monster Like Me“, Mørland & Debrah Scarlett 2:a live-repet i Wientext
  bidrags-presentation
  Portugal 7. Portugal Ha Um Mar Que Nos Separa“, Leonor Andrade 2:a live-repet i Wientext
  bidrags-presentation
  Tjeckien 8. Tjeckien Hope Never Dies“, Marta Jandová &
  Václav Noid Bárta
  2:a live-repet i Wientext
  bidrags-presentation
  Israel 9. Israel Golden Boy“, Nadav Guedj 2:a live-repet i Wientext
  bidrags-presentation
  Lettland 10. Lettland Love Injected“, Aminata 2:a live-repet i Wientext
  bidrags-presentation
  Azerbajdzjan 11. Azerbajdzjan Hour Of The Wolf“, Elnur Huseynov 2:a live-repet i Wientext
  bidrags-presentation
  Island 12. Island Unbroken“, Maria Olafs 2:a live-repet i Wientext
  bidrags-presentation
  Sverige 13. Sverige Heroes“, Måns Zelmerlöw 2:a live-repet i Wientext
  bidrags-presentation
  Schweiz 14. Schweiz Time To Shine“, Mélanie René 2:a live-repet i Wientext
  bidrags-presentation
  Cypern 15. Cypern One Thing I Should Have Done”,
  John Karayiannis
  2:a live-repet i Wientext
  bidrags-presentation
  Slovenien 16. Slovenien Here For You”, Maraaya 2:a live-repet i Wientext
  bidrags-presentation
  Polen 17. Polen In The Name Of Love”, Monika Kuszyńska 2:a live-repet i Wientext
  bidrags-presentation

  Schlagerpinglan: Innan det är dags för kvällens livesändning så ska hela semifinalen repeteras en tredje och sista gång i dag klockan 15:00, läs mer om repetitionerna här. I går repeterades hela showen två gånger, varav juryn fick rösta vid den ena. (Trots att det kommit rapporter om att det svenska juryrepet inte gick helt smärtfritt så var det, enligt svt.se, inte så illa att det borde ha någon större inverkan på resultatet.)

  Som vanligt så återkommer jag lite senare i dag med min obligatoriska gissning (och önskning) av semifinalsresultatet. Jag ska bara vela fram och tillbaka några timmar först. 😉 Min förra semifinalsgissning blev endast lite halvhyfsad (7 rätt av 10), ni hittar den här, så målet för kvällen är väl att i alla fall kunna slå det. 😀

  (Om ni är intresserade av vad oddsen sade om ländernas chanser att ta sig vidare till final efter de båda individuella reppassen så hittar ni listorna här medan den alldeles rykande färska rangordningen för semi 2 finns hos oddschecker.com.)

  (Min sammanfattning, med betyg och omdömen, av den första semifinalen hittar ni här.)

  Andra bloggar om: , ,

  Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  12 kommentarer till “Eurovision 2015: Inför den andra semifinalen”

  1. Micke

   1. (1) NORGE (BETYG 9,5)
   + Om jag ska rabbla plus på det här bidraget blir det inget över till övriga bidrag som tävlar ikväll. Den här har i stort allt. Moderna tongångar blandas med äldre årgångar till en helt fantastisk helhet som gör bidraget helt överlägset allt annat i årets tävling. Kjetil har varit helt klockren från första stund jag hörde honom. Får man som kille erkänna att tårarna rinner varje gång jag hör detta mästerverk? Så vackert, så vackert. För att inte tala om de mäktiga violinerna som sveper över och lägger sig o väntar på den mäktiga avslutningen. Wow räcker inte som beskrivning. Det närmaste ett bidrag kan komma en tia men ändå inte riktigt. Tio poäng betyder att ingenting kan bli bättre och så bra finns det knappt någon låt någonsin som har varit.
   – Finns det verkligen minus hos detta bidraget? Ja faktiskt och det har varit min enda oro. Det handlar om Debrah och hennes röst. På videon funkar det skapligt för henne att matcha Kjetil men allt jag sett därefter har gjort mig orolig. Till jag fick se Norges rep där hon äntligen satte det och nu hoppas jag hon tar med sig det i semifinal och final.

   2. (4) MONTENEGRO (BETYG 8)
   + Tack Montenegro för att ni har tagit vid där Serbien de senaste åren har svikit. Balkanballader på eget språk är ett måste i ESC 🙂 Oerhört vackert bidrag. Ytterligare ett av de bidrag som domineras av en fantastisk fiol som gråter ut all den smärta som en balkanballad brukar göra. Det kändes så tomt men så kom då Montenegro med en balkanballad. Tack för det. För er som ännu inte är helt sålda på balkanballader säger bara en sak. Lyssna på fiolen när den sveper runt i sin ensamhet i inledningen eller 56 sek in i videon då Knez sveper fram “Još te ne dam maglama sa planina. Još te ne dam vodama iz dubina. A ti kažeš pusti me, živ mi bio. Zaboravu predaj me, sad adio.”
   – Jag hoppas Knez sparar sig inför semifinalen för jag känner att det varit lite si och så med engagemanget. En del måste ha skarpt läge för att hitta DET. Jag hoppas och tror att Knez är en av dem. Jag gillar hela bidraget men möjligen att den tappar lite när de trycker på lite en bit in i låten.

   3. (5) SLOVENIEN (BETYG 8)
   + Bidraget som är klart bäst i årets tävling när det gäller de mer fartfyllda låtarna. Och vet ni vad. Är det inte så att det åter igen är fiolen som dominerar? 🙂 Årets trend tydligen. Gillar sångerskans röst som är en blandning av tyska Lene och vår egen Miss Li. Är det möjligen kvällens säkraste finalist? Precis som Norge blandar den äldre stil med mer modern, vilket jag gillar.
   – Jag har tre frågetecken. Kan någon till att börja med förklara det här med lurarna på öronen? fattar nada. Sedan är det två saker som jag oroar mig för om de matchar. Klarar Marjetka att matcha videon röst live? Är inte säker på det. En sak jag hoppas ska matcha bättre men det är nog fåfängt hopp bara. Den ettriga fiolen som jag gillar skarpt förstörs av en ettrig dam som verkar ha fått spasmer eller liknande. Snälla åtgärda det.

   4. (8) SCHWEIZ (BETYG 7)
   + Har gillat den här låten enda sen vi först hörde den bland Schweiz 3452 bidrag eller vad det var. De hade två låtar jag gillade bättre men jag tog till mig även den här. Tog till mig låten, texten, tjejen och det mesta. Hoppas på ett bra framträdande ikväll.
   – Vad har hänt? När jag såg de första framträdanden hon gjorde var det en tjej med pondus som tog sig an scenen som om hon ägde den. Ju närmre tävling vi kommer verkar detta blåsa bort allt mer. Möjligen känner hon sig inte lika säker längre på grund av alla förändringar. Först förändrar man låten och sedan kommer då raset genom en kör som fullständigt förstör låten och allt för henne. Hur tänkte de egentligen? Kanske de tänkt till igen och låtit henne stå först och inte en usel kör.

   5. (12) Tjeckien

   Dessa fem står i viss särklass för min del ikväll. Men jag skrev ju inga plus och minus för Tjeckien. Nej det är för mig årets svåraste bidrag att bedömma. det finns något där som gör att jag har den högt men jag måste få se dem ikväll innan jag får riktigt koll. Röstmässigt är det inte det minsta problem och av de jag se på deras rep levererar de även live. Hoppas på en riktigt mäktig stund ikväll. Låtarna därefter rankar jag olika från dag till dag men just nu är det så här det ser ut.

   6. (16) Portugal
   7. (17) Polen
   8. (20) San Marino
   9. (21) Cypern
   10. (23) Irland
   11. (25) Island
   12. (26) Sverige
   13. (27) Azerbadjan
   14. (28) Malta
   15. (36) Lettland
   16. (37) Israel
   17. (38) Litauen

   För att säga något om dessa börjar jag med Portugal. Tack för att ni än en gång står fast vid ert eget språk. Hur tänkte ni Azerbadjan när ni fick till er “show?”. att det är årets sämsta är ingen överdrift och slutligen VARFÖR SVERIGE kunde ni inte matcha låtens härliga vers med en åtminstone ok refräng.

   Vilka tio går vidare? Vet inte om jag vågar tippa med tanke på hur usel mina tips om första semifinalen var. Vet inte hur många rätt jag hade men högst sex skulle jag tro. Visserligen tippade jag med tanke på att hitta skrällar men det är en dålig ursäkt ändå 🙂 Nu tar jag vad jag verkligen tror. Dessa tio kommer vi att ha med oss på lördag. Azerbadjan, Island, Israel, Malta, Montenegro, Norge, Polen, Slovenien, Sverige och Tjeckien

  2. Hannes

   Jag står fortfarande för min favorit :333333333 LETTLAND

  3. Johanna

   Min tippning för ikväll är följande: Sverige, Island, Norge, Cypern, Azerbajdzjan, Litauen, Slovenien, Lettland, Malta och Israel.

   Jag personligen hade gärna bytt ut Malta, Island och Lettland mot Irland, Montenegro och Portugal så hoppas att främst Malta failar av dessa till förmån av något av mina favoriter istället:-)

  4. Johan

   Återkommer med mina gissningar när du publicerat dina, schlagerpinglan! Det är återigen ganska svårt att tippa, är väldigt osäker på vilka som hamnar på rätt sida av kval-strecket så att säga. Hade fullt godkända 8/10 i semi final 1, så nu är jag varm i kläderna känner jag 😉

  5. Isabell

   Micke! Din top 3 lista är precis min & dina ord, din beskrivning av bidragen säger det mesta. Du är en mästare på att uttrycka dig (även om jag inte håller med..)
   Jag har här nedan delat upp 10 bidrag i olika kategorier enligt mitt tycke och smak…väldigt kortfattat!

   Absolut!!! Montenegro, Norge, Sverige, Slovenien

   Tror även på… Azerbajdzjan (wow, vad svårt att stava till!!! 😮 ), Tjeckien, Island

   Kanske! Schweiz, Israel, Polen

  6. Adri

   Jag vill slå två slag: ett för Tjeckien och ett för Lettland. Ingen av dom har någon vidare skrytrdig framgång så om man ska tro historien så kommer de få svårt, men åtminstone en (men helst båda) borde ta sig vidare! Om bara en kan ta sig till final så får jag säga: “Heja Lettland”!!!

  7. Sandra

   Jag tror att Slovenien, Montenegro, Norge, Island, Sverige, Israel, Azerbajdzjan, Polen, Schweiz och Malta tar sig till final. 🙂

  8. Micke

   Jisses! Vi har nio samma Sandra 🙂 Du får gärna ha rätt med Schweiz som du tror. Tar gärna bort Azerbajdzjan för jag tvivlar på att jag klarar den showen två kvällar 🙂

   Jag tackar och bockar för dina fina ord Isabell. Jag gillar att skriva och jag försöker hålla mig inom gränserna för respekt. Men vad vet jag. Är bara människa så kanske jag någon gång trampar över men då är det sannerligen inte med flit

  9. Isabell

   Har precis kollat in repetionerna och måste säga att Tjeckien verkligen gjorde riktigt bra ifrån sig!!! Vilka röster! Wow! Även Israel fick ett stort + från mig! Tror att detta nummer passar många framförallt i de östra delarna av Europa! 🙂

  10. hej (Från en annan dator)

   Jag hörde att EBU diskuterade om att ge Australien en fast plats i tävlingen (källa: http://www.svt.se/melodifestivalen) (Varför jag skickar från en annan dator var för att jag plötsligt inte kunde skicka iväg en kommentar via mobilen, som jag brukar göra).
   Ska även tippa nu. Här är de troligaste finalisterna enligt mig (random ordning):
   Norge
   Sverige
   Azerbajdzjan
   Malta
   Slovenien
   Polen
   Island
   Israel
   Cypern
   Montenegro eller Lettland
   PS. Var är presentationssidorna för Litauen och Cypern?

  11. hej (Från en annan dator)

   Men jag hoppas att Tjeckien går vidare istället för Malta, annars ser det ut som rätt så bra finalister även om alla mina tippade finalister inte är i min topp 10 i semifinalen.

  12. Schlagerpinglan

   @hej, Presentationssidorna för Litauen och Cypern postade jag i efterhand (för att inte ta plats från det som var aktuellt). Det finns länkar till deras sidor (och alla andras) på semi-2-snabbguiden http://www.schlagerpinglan.se/blog/2015/05/21/eurovision-2015-infor-den-andra-semifinalen/ och presentations-samlingssidan http://www.schlagerpinglan.se/blog/presentationer-av-bidragen-till-eurovision-song-contest-2015/

   Intressant länk om Australien, och en intressant tanke. Vet dock inte riktigt hur jag ställer mig till den frågan i nuläget.

  1. Lämna en kommentar


                   

                   

       

  Musik bloggar Blogglista.se