ESC 2019 Schlagerpinglan: Här följer en presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2019, inklusive länkar till bidraget i olika versioner, låttexten, intervjuer, snabbpresentationsvideo, relevanta infosidor, olika reaktioner på bidraget och mycket mer.

Genomgången inleds med lite information om landets ESC-medverkan genom tiderna och avslutas med en titt på oddslistan samt mina personliga åsikter om bidraget och dess chanser i Tel Aviv. Se samlingssidan för hela sammanställningen med betyg och länkar till de övriga ländernas presentationssidor.

Nederländerna i Eurovision Song Contest:

Nederländerna
Land: Nederländerna deltagit 59 gånger – vunnit 4 gånger:
1957, 1959, 1969 och 1975
TV-bolag: AVROTROS se eurovision.tv för landets hela ESC-historik
Debutår: 1956 Jetty Paerl kom delad 2:a av 14 med
De Vogels Van Holland

Nederländernas ESC-resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2018: Outlaw In ‘Em“, Waylon (Internval) 18:e i finalen
2017: Lights and Shadows“, OG3NE (Internval) 11:a i finalen
2016: Slow Down“, Douwe Bob (Internval) 11:a i finalen
2015: Walk Along“, Trijntje Oosterhuis (Internval) 14:e i semi 1
2014: Calm After The Storm“,
The Common Linnets
(Internval) 2:a i finalen
2013: Birds“, Anouk (Internval) 9:a i finalen
2012: You And Me“, Joan Franka (Nationell uttagning) 15:e i semi 2
2011: Never Alone“, 3JS (Internvald artist +
Nationell final
)
19:e i semi 2
2010: Ik Ben Verliefd (Sha-la-lie)“,
Sieneke
(Internvald låt +
Nationell final
)
14:e i semi 2
2009: Shine“, The Toppers (Internvalda artister +
Nationell final
)
17:e i semi 2
2008: Your Heart Belongs To Me“, Hind (Internval) 13:e i semi 1

Nederländerna i Eurovision Song Contest 2019:


Nederländernas ESC 2019-bidrag: “Arcade”, Duncan Laurence

Lyssna på Nederländernas Eurovision-bidrag & lär känna artisten:

Bidrag: Arcade officiell musikvideotext
Fler tolkningar: “DWDD”-liveorkester-version“‘Radio 538‘”-livepiano-version
live i Amsterdamlive i London
Låtskrivare: Duncan Laurence (t&m), Joel Sjöö (t&m), Wouter Hardy (t&m) – d.v.s. ett av årets många “svensk-bidrag
Startnummer: nr 16 i Semifinal 2 (16:e maj)
Uttagning: Internval: Den 21:a januari avslöjade TV-bolaget Avrotros att de internvalt sångaren Duncan Laurence att få representera Nederländerna i ESC 2019. Tävlingsbidraget “Arcade” presenterades i form utav den officiella musikvideon den 7:e mars. Läs mer här: “Duncan Laurence för Nederländerna 2019!” –
Nederländernas Eurovision-bidrag 2019
Artist: Duncan Laurence
Duncan Laurence
(Grafik: eurovision.tv)
Sociala medier:
duncanlaurence.nlyoutubetwitter
instagramfacebookwikipediaeurovision.tv
Snabbpresentationer:
“Get to know”-video (av Mr Eurovision)
“Get to know”-video (av ESC Russia)
Video-intervjuer:
Interview with Duncan Laurence (av wiwibloggs.com)
Interview with Duncan Laurence (av KAN)
Interview with Duncan Laurence (av eurovision.tv)
Förfests-intervjuer:
se: AmsterdamLondon
♥ Se: “10 facts about Duncan Laurence” (wiwibloggs.com)

Reaktioner på bidraget (på engelska) & Odds:

esc bubble-video
(reaktioner & betyg)
escxtras review-text
(inkl. teamets betyg)
wiwibloggs-video
(reaktion på bidraget)
Odds (2019-03-23): Vidare till final (plats 3 av 18) & vinnar-tippad (plats 1) av de 41
Odds (2019-05-01): Vidare till final (plats 1 av 18) & vinnar-tippad (plats 1) av de 41


Åsikter och spekulationer om Nederländernas bidrag och chanser i Eurovision 2019:

Schlagerpinglan tycker: Till final NederländernaNederländernaNederländernaNederländernaNederländerna Betyg: 4 / 5
Som synes av det höga betyg jag ger “Arcade” så tycker jag om låten och håller tummarna för att Duncan ska ta sig vidare till finalen. Jag tillhör däremot inte den stora(?) skara som tycker att detta är en vinnarkandidat, utan jag placerar låten runt 14:e-15:e-platsen på min personliga topplista.

Av de live-klipp jag sett så förväntar jag mig ett starkt semifinalsframträdande som lär kunna gripa tag i mig för i alla fall ett litet tag, men hur vacker jag än tycker att avslutningen av låten är och hur träffande texten stundtals är så kan jag inte komma ifrån att helheten fortfarande känns lite väl utdragen och tråkig. En finalist, helt klart, men det kommer att krävas något alldeles extra för att få mig att placera Nederländerna bland mina personliga favoriter i år.

Schlagerpinglan tror: Till final
Storfavoriten lär inte ha några större problem att ta sig vidare till final. Vi har redan hört att han kan sjunga och låten lär få röster både från tittare och jurymedlemmar, för hur man än vrider och vänder på det så ser det ut som att Nederländerna återigen skickar ett “hela paketet”-bidrag där låt och artist fungerar fint ihop.

Det finns dock en liten risk att de som hör låten för första gången, och inte är medvetna om att det är värt att sätta sig ner och verkligen lyssna, missar storheten i låten och att den därmed får en lägre placering än vad oddsen skvallrar om, men finalplatsen borde vara relativt säker i alla fall.

Extra info: Det har rapporterats om att Duncan framfört “Arcade” redan 2017, trots att reglerna säger att man inte får ge ut ESC 2019-bidragen före den 1:a september 2018, men då det skedde inför en liten grupp människor, och det upplagda klippet vid tillfället inte hade så många views, så kan han inte anses ha fått någon fördel av detta och Nederländerna kommer förmodligen inte att diskas p.g.a. detta. Läs mer om saken hos wiwibloggs.com och oikotimes.com.

Fler ESC 2019-bidrags-presentationer hittar ni här: “Inför Eurovision Song Contest 2019“.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


14 kommentarer till “Inför ESC 2019: Nederländerna – “Arcade” – Duncan Laurence”

 1. Mikaela

  Försökte mig på en topp 5 för första gången på några månader. Det var svårt, eftersom det finns många bra-utan-att-beröra-låtar som jag inte kan rangordna. Men topp 1 var inte svår, – det är och har alltid varit denna låt, som har något extra. Stämningen, kontrasterna mellan vers och refräng, melodin, texten, rösten. Allt bara klaffar, och jag vore väldigt nöjd om detta vann.

 2. Adri

  Jag är inte helt övertygad om dennas vinst. Det är en kandidat, men för nuvarande har jag tippat Italien för vinsten.

  Nog om det, “Arcade” då!

  Jag blir deprimerad av denna låt. Men deprimerad på ett bra sätt. Den rör en. Duncan är väldigt övertygande. Texten träffar en. Han stundar i falsett, men det stör mig faktiskt inte.

  Det är svårt att skriva om denna låt tycker jag. Det finns nämligen inte så mycket att säga. Den är bara bra. Bra rakt igenom.

  Vinner den? Kanske inte, men den är en kandidat och topp 5 är spikat! Och oavsett så tror jag inte någon blir förvånad om denna dödar på radion senare i vår/sommar 🙂 Den har ju hit skriven över sig 🙂

  Bravo, NL! 🙂

  ——————————————-

  NATIONELLA FINALER – Plats 3:

  Är det inte sånt här man älskar att se? En person som fått orättvist mycket skit bara komma tillbaks och döda och faktiskt “bli förlåten” (för vad egentligen? Gud vet vad, men det är den formuleringen artisten själv använt).

  Jag blir på riktigt gott humör av denna låten, och ännu mer av framträdandet. Hon har så mycket kärlek och värme! Blir varm inombords av denna comeback. Och hoppas inte det är det sista vi sett.

  Hon har ett eget id i rösten som många bara kan drömma om. Vissa säger att hon låter lite som Cher, och visst att jag förstår varifrån de kommer – men jag skriver nog inte under på det.

  Nej, det är helt enkelt bra hela vägen igenom och jag tror faktiskt detta är en låt som kan återkomma i mitt liv 🙂 Har den visserligen inte på nån spellista men jag söker faktiskt upp den ibland 🙂 När man har en extra pissig dag eller så…

  https://www.youtube.com/watch?v=JEP5sU5iIPw

 3. Micke

  Året var 2012 och in på scen uppenbarar sig plötsligt en kvinna som tydligen har en dröm att bli indianhövding eller något liknande. Mitt första intryck var “What the………. is this.” Det var nästan så att jag började skratta för mig själv. Men något märkligt hände. Jag fann mig plötsligt nynnande på detta oförargliga och sakta men säkert insåg jag att jag faktiskt hade börjat gilla det märkliga bidraget.

  Vad jag inte visste då var att något annat inträffade i detta ögonblick. Åren som följde skulle jag förstå vändpunkten som inträffade 2012. Det var den tidpunkt då Nederländerna tog tag i ESC och sedan dess har de tre ruggigt bra och fem ganska bra. Vilket land kan svara upp mot det. Italien givetvis men i övrigt?

  2013 och 2014 var Nederländerna plötsligt ledande i ESC med fantastiska bidrag. 2015-2017 höll de ställningarna helt ok och 2018 var de åter ledande i ESC. En del håller inte med om det senare men många av dem är fast i det lite märkliga framträdandet i finalen. Men följande liveframträdande slog allt 2018, i synnerhet från 2.45 och resten

  https://www.youtube.com/watch?v=kLL9IlQ_7OA

  I år är Nederländerna än en gång topp 3 för mig. Många tippar den som vinnare. Älskar såna här låtar som går från lågt till högt. Har ännu inte sett något liveframträdande så jag vågar inte hoppas allt för mycket än men jädrar att detta är en mäktig låt Nederländerna har i år. För mig en solklar (8/10) Mycket bra och för mig borde den hamna trea i år

 4. Micke

  Glömde visst 🙂

  Topplistan över de utslagna bidragen 2019:

  PLATS 3:

  Det bästa av många bra i detta lands uttagning 2018. Ett bidrag som för mig har det mesta. Känns som att det här gänget snart borde få en triumf i sitt lands uttagningar. Dock alltid starkt motstånd som sagt och vinnarlåten i år är lätt topp 10 för mig nu i maj. Men den här var än bättre

  https://www.youtube.com/watch?v=Qgq4_gREG54

 5. Mats

  Pinglan, vi brukar ofta ha rätt så lika uppfattning men här skiljer vi oss åt en hel del (det kan ju vara kul att tycka olika ibland också). Jag håller helt med Mikaela, det vore kul om ESC arrangerades i Amsterdam nästa år.

 6. Engsla

  Jag kan inte ens försöka mig på att vara objektiv när det gäller det här bidraget – jag älskade det från första stund och det är det enda som jag omedelbart stoppade in i min “vanliga” spellista. Fortfarande den enda låten som jag tror att jag regelbundet kommer att lyssna på även utanför schlagerbubblan jag befinner mig i nu.

  Vacker, spröd och känslosam. Årets finaste video också tycker jag.

  Fick skrämselhicka igår när Micke lite nonchalant sådär i förbifarten slängde ur sig att de kanske skulle bli diskade, lol. Håller tummarna för att så inte sker.

  Är inte helt övertygad om att Nederländerna vinner i år – det finns mer storslagna bidrag som kan förföra och få folk att rösta på dem, men för mig är det här årets enda 10/10.

 7. Micke

  @Engsla, jag ber om ursäkt. Inte alls min mening att ge dig skrämselhicka. Hoppas du repat dig 🙂

 8. Adri

  Micke: ÄNTLIGEN!!! Det är fan inte ofta folk skriver uppskattande saker om Nederländerna 2012. En av de allra mest overlooked låtarna i den moderna historien! Håller med dig också om att det var början på Nederländernas golden era, även om jag varken gillade 2017 eller 2018 vidare… men jag ogillade dem inte heller.

 9. Engsla

  Micke: lider fortfarande av sviterna från igår. Kommer nog inte att gå över förrän jag får svart på vitt (eller för all del rosa på vitt 😉 ) att Duncan får vara med och sjunga i tävlingen. 🙂

 10. Micke

  Engsla, ok jag ska prata med dem. Ska se vad jag kan göra 🙂 Vill ju inte du ska få men för livet. Vill jag ju inte ha på mitt samvete. Det ordnar sig nog 🙂

 11. Adri

  Engsla: Du kan med 99,98% andas ut, sluta hicka och bara vara lugn 🙂

  Reglerna säger att låten får inte vara släppt kommersiellt innan 1 september 2018. Denna låten var en del av ett youtubeklipp med under 500 visningar. Är det en kommersiell release? Gud nej.

  Och dem som verkar ha sett klippet är 99% andra holländare som ändå inte kan rösta på Nederländerna i tävlingen – så även om låten framförts i förväg så är det NADA fördel som kan dras här. I andra fall som publiceringar av låtar är uppe innan 1 sep får EBU göra enskilda bedömningar – och det kan ju ha gjorts här utan vår vetskap?

  Som sagt, jag är inte anställd på EBU… men om de diskar NL (mot ALL förmodan) – då har dem ju en kvast uppe någonstans.

 12. Engsla

  Stort tack båda två för era uppmuntrande ord! Hoppas att ditt ord har bäring hos EBU Micke 😉 Adri, det är ju dock den där pyttelilla 0,02% risken att de har en kvast uppe någonstans, lol

 13. Johanna

  Solklar etta och den enda låt jag tor är i närheten av att utmana denna om segern är våran egna låt. Italien är bra men de blir alltid undervärderade av juryn, samma med Ryssland. Cypern kommer inte gå så långt som de tror….återstår dessa två eller en stor överraskning som vinnare. Heja Nederländerna (mon vinnare 4 ggr de senaste 6 åren)

  Finns inget dåligt med detta och då vi vet att han kan sjunga live med så är det enda som kan förstöra hans vinst om scenshowen är dålig. Annars vinner han!

 14. Schlagerpinglan

  @Mats, Jag vet att jag använder ord som “utdragen” och “tråkig” och inte har bidraget bland mina åtta stora personliga favoriter… men det låter nog värre än det är. 🙂 Jag ger ju bidraget trots allt 4/5 och hade inte blivit speciellt ledsen om Nederländerna vann (de har ju om inget annat arbetat sig upp till det). Hur som helst så ska det bli intressant att se hur låten tas emot. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se