ESC 2022 Schlagerpinglan: I dag meddelade EBU att 41 länder kommer att delta i Eurovision Song Contest 2022, se listan nedan. Förändringen sedan 2021 är att Montenegro och Armenien välkomnas tillbaka.

Australien, som ännu inte är någon permanent deltagare men som fått en femårs-deltagargaranti till 2023, är med för sjunde året (åttonde om man räknar med den inställda årgången 2020).

Eurovision Song Contest 2022, vilket får räknas som den 66:e i ordningen då ingen tävling genomfördes 2020, kommer att avgöras i PalaOlimpico i Turin, Italien, den 10:e, 12:e och 14:e maj 2022. Det är tredje gången Italien står värd för tävlingen (tidigare Neapel 1965 och Rom 1991). Anledningen till att de får vara värdar är att Måneskin vann ESC 2021 med “Zitti e buoni“.

Uppdaterat 2022-02-25: “Ryssland deltar ej i Eurovision Song Contest 2022

41 länder deltar i Eurovision Song Contest 2022

41 Countries will join us for the 66th Eurovision Song Contest
(1:00 – Oct 20, 2021 – eurovision.tv)

De deltagande länderna (TV-bolagen) vid Eurovision Song Contest 2022

De 41 40 länder som deltar i Eurovision Song Contest 2022:
Albanien Albanien
(RTSH)
Island Island
(RÚV)
Rumänien Rumänien
(TVR)
Armenien Armenien
(AMPTV)
Israel Israel
(IPBC/Kan)
Ryssland Ryssland
(RTR)
Australien Australien
(SBS)
Italien Italien
(RAI – Värd-TV-bolag)
San Marino San Marino
(SMRTV)
Azerbajdzjan Azerbajdzjan
(Ictimai TV)
Kroatien Kroatien
(HRT)
Schweiz Schweiz
(SRG / SSR)
Belgien Belgien
(RTBF)
Lettland Lettland
(LTV)
Serbien Serbien
(RTS)
Bulgarien Bulgarien
(BNT)
Litauen Litauen
(LRT)
Slovenien Slovenien
(RTVSLO)
Cypern Cypern
(CyBC)
Malta Malta
(PBS)
Spanien Spanien
(TVE)
Danmark Danmark
(DR)
Moldavien Moldavien
(TRM)
Storbritannien Storbritannien
(BBC)
Estland Estland
(ERR)
Montenegro Montenegro
(RTCG)
Sverige Sverige
(SVT)
Finland Finland
(YLE)
Nederländerna Nederländerna
(AVROTROS)
Tjeckien Tjeckien
(ČT)
Frankrike Frankrike
(FT)
Nordmakedonien Nordmakedonien
(MKRTV)
Tyskland Tyskland
(ARD/NDR)
Georgien Georgien
(GPB)
Norge Norge
(NRK)
Ukraina Ukraina
(UA:PBC)
Grekland Grekland
(ERT)
Polen Polen
(TVP)
Österrike Österrike
(ORF)
Irland Irland
(RTÉ)
Portugal Portugal
(RTP)
(Källor: eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Det är med stor glädje jag mottar nyheten att inte bara Montenegro utan även Armenien planerar att göra comeback i tävlingen efter att de senast setts till på ESC-scenen 2019. 😀

I ärlighetens namn så hade jag hoppats på att få återse ytterligare några länder på listan, men så här långt så ser det ju bra ut. Vem vet, kanske kan det tillkomma någon till (eller i värsta fall försvinna) innan det är dags för Turin 2022? Det har ju hänt förr, se sammanställningen nedan. 😀

Uppdaterad 2022-02-25:

Hur de officiella ESC-deltagarlistorna förändrats efter presentationen:
År Datum Ursprunglig lista Årliga ESC-dramat Uppdaterad lista
2022: 20:e oktober 41 länder 25/2 => Ryssland får ej delta 40 länder
2021: 26:e oktober 41 länder 5/3 => Armenien drar sig ur
26/3 => Belarus får ej delta
39 länder
2020: 13:e november 41 länder 18/3 => ESC 2020 ställs in! 0 länder
2019: 7:e november 42 länder 27/2 => Ukraina drar sig ur 41 länder
2018: 7:e november 42 länder 7/11 => Makedonien läggs till 43 länder
2017: 31:a oktober 43 länder 13/4 => Ryssland får ej delta 42 länder
2016: 26:e november 43 länder 22/4 => Rumänien tas bort 42 länder
2015: 23:e december 39 länder 10/2 => Australien gör debut 40 länder
2014: 9:e januari (minst) 36 länder 17/1 => Slovenien bekräftar 37 länder

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till “41 länder deltar i Eurovision Song Contest 2022”

 1. Micke

  Självklart är alla länder välkomna som jag ser det. Men om man förutsätter att det ska vara 41 länder hade jag gärna gjort byte på tre länder.

  Tre länder som jag saknar som attan:

  Bosnien-Hercegovina
  Turkiet
  Ungern

  Tre länder som nästan aldrig bidrar med bidrag jag gillar:

  Malta
  Storbritannien
  Sverige

  Kan man göra det bytet? 🙂

 2. Adri

  Trist att samtalen med Turkiets bolag inte lönade sig. Antar att det krävs ett regeringsskifte i landet för att aktualisera en comeback till tävlingen.

  Man ber om att få tillbaks Turkiet. Livet ger en… Montenegro. Ett dåligt skämt.

  Ja, livet är inte alltid kul, men så är det.

  I övrigt: åtminstone glädefyllt att ingen hoppat av 🙂

 3. HW

  Saknar verkligen Ungern på den här listan, åren innan de hoppade av var de nog mitt favoritland i ESC. 2016, 2017 och 2018 är alla enligt mig bland de bästa av sina årgångar. Hoppas de kan komma tillbaka snart 🙂 (Tror dock det kan behövas ett regeringskifte för att det ska hända)

 4. Mats

  Instämmer med er övriga, saknar framförallt Turkiet och Bosnien-Herzegovina, kul att Armenien och även Montenegro återkommer.

  @Micke, håller helt med dig vad gäller Storbritannien. Det är länge sedan de skickade någonting av större värde, vi får väl hoppas att årets bottennapp med 0 poäng får de att vakna till och ta tävlingen på allvar.

 5. Zacke

  Jag saknar också Ungern, Turkiet och Bosnien Hercegovina, i tävlingen. Tyvärr är det nog som Adri säger, att de krävs regeringsskifte om Turkiet eller Ungern skulle komma tillbaka.

  Sen hoppas jag verkligen inte att Storbritannien hoppar av, av den enkla anledningen att de skulle leda till att medlemsavgiften för övriga länder skulle höjas ganska rejält då och då kanske de finns risk att flera länder skulle hoppa av, av ekonomiska skäl. Däremot är det verkligen läge att de tar tag i tävlingen nu. Två sistaplatser i rad är ju faktiskt riktigt uselt

 6. Micke

  @Mats, hade bara Storbritannien ansträngt sig till 30-40% sa hade de krossat de flesta länderna i ESC. Tyvärr gör de ju inte det och jag börjar faktiskt tappa lite tålamod med dem nu. Många snackar ju skit om ESC för att det skulle vara andrahandssortering och att Storbritannien skiter i tävlingen gör ju sannerligen inte saken bättre. KOM IGEN NU STORBRITANNIEN

 7. patrik grahn

  De länder som jag saknar som jag önskar borde göra comedback i esc är Turkiet,Monaco,Luxemburg,Ungern,Slovakien,Bosnien-Hercegovina och har Australien fått delta trots att de inte är fullvärdiga medlemmar och inte har betalat in startavgift för deltagande i sångtävlingen varför ska man inte låta nya länder som aldrig fått delta i ESC som Färöarna,Grönland,Gibraltar,Kazakstan,Kosovo som även har benämningen Kosmet , Åland,Nordirland,Wales,Skottland, och Vatikanstaten delta eller bli inbjuden ? Sen borde nog England satsa sina krafter på att få fram bra låtar och de borde satsa på att få fram en låt som är lika stark som låten “Ont step further” som var en av Englands bästa som kom tvåa i ESC 1982 och minst lika stark som låten Giving me mind up som vann 1981. Ja är ärligt besviken på det Engelska TV-företaget som inte uppmuntrar många engelska sångare och engelska popgrupper att delta i den engelska uttagningen och att det är under all kritik att inte England skickar topplåtar som skulle kunna vara bland de 5 bästa i Europa .England verkar inte ta tävlingen på stort fullt allvar nu på 2010-talet och 2020-talet som man gjorde då mellan 1950-talet fram till 1990-talet.

 8. patrik grahn

  Australien ska inte få åka snålskjuts på de europeiska ändernas bekostnad Sparka ut Australien från ESC och låt endast Europeiska länder som betalar in årlig medlemsavgift plus startavgift delta i tävlingen.

 9. patrik grahn

  Australien ska inte få åka snålskjuts på de europeiska ländernas bekostnad Sparka ut Australien från ESC och låt endast Europeiska länder som betalar in årlig medlemsavgift plus startavgift delta i tävlingen.

 10. patrik grahn

  Sen har jag ock måna andra inte hört ett dyft om vilken låt som Schweiz ska bidra med i årets mello 2022 Har inte de Schweiziska tv-företagen gett klart besked när Schweiz ska skicka sitt bidrag till ESC2022.

 11. Micke

  Jag är delad när det gäller Australiens vara eller inte vara i ESC. Förstår båda sidor. Vad som dock är viktigt för mig är att på alla sätt hålla USA utanför allt som har med ESC och liknande att göra

 12. Nina

  Saknar åxå Turkiet..Hoppas de återkommer

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se