ESC2020 Schlagerpinglan: I dag är det den 1:a september vilket betyder att det nu är fritt fram att släppa låtar som har ambitioner att tävla i Eurovision Song Contest 2020. (Om de inte vill delta i Melodifestivalen eller andra uttagningar där fri spelning inte tillåts, naturligtvis.)

Som en inledning på ESC 2020-säsongen så kan vi ta en snabb titt på vad vi vet om de 29 preliminärt bekräftade länderna så här långt (enligt wikipedia):

Preliminärt bekräftade länder till Eurovision Song Contest 2020:

Planerade nationella finaler:
1. Albanien Albanien: “Festivali i Këngës 58” (läs mer här)
2. Australien Australien “Eurovision – Australia Decides” – Final 8:e februari (läs mer här)
3. Danmark Danmark: “Dansk Melodi Grand Prix 2020” – Final 7:e mars (läs mer här)
4. Estland Estland: “Eesti Laul 2020” – Final 29:e februari (läs mer här)
5. Finland Finland: “UMK 2020” (läs mer här)
6. Georgien Georgien: “Georgian Idol 2020” (läs mer här)
7. Israel Israel: “HaKokhav HaBa L’Eurovizion” (läs mer här)
8. Norge Norge: “Melodi Grand Prix 2020” – Final 15:e februari (läs mer här)
9. Portugal Portugal: “Festival da Canção 2020” – Final i mars (läs mer här)
10. Slovenien Slovenien: “EMA 2020” (läs mer här)
11. Sverige Sverige: “Melodifestivalen 2020” (läs mer här)
12. Tjeckien Tjeckien: Nationell uttagning – Final 25:e januari (läs mer här)
Förväntade nationella finaler:
13. Frankrike Frankrike (ev. “Destination Eurovision 2020”)
14. Litauen Litauen (ev. “Eurovizijos Atranka 2020”)
Planerade internval:
15. Schweiz Schweiz: Internval (läs mer här)
Förväntade internval:
16. Belgien Belgien
(VRT förväntas göra ytterligare ett internval)
17. Cypern Cypern
(CyBC förväntas göra ytterligare ett internval)
18. Österrike Österrike
(ORF förväntas göra ytterligare ett internval)
Övriga preliminärt bekräftade ESC-2020-länder:
19. Irland Irland (bekräftat deltagande enligt escxtra.com)
20. Lettland Lettland (bekräftat deltagande enligt escxtra.com)
21. Nederländerna Nederländerna (bekräftat deltagande i och med värdlands-rollen)
22. Ryssland Ryssland (bekräftat deltagande enligt escapenews.org)
23. San Marino San Marino (bekräftat deltagande enligt esctoday.com)
24. Serbien Serbien (bekräftat deltagande enligt esctoday.com)
25. Spanien Spanien (bekräftat deltagande enligt escxtra.com)
26. Storbritannien Storbritannien (bekräftat deltagande enligt esctakeover.com)
27. Tyskland Tyskland (bekräftat deltagande enligt eurovoix.com)
28. Ukraina Ukraina (bekräftat deltagande enligt wiwibloggs.com)
29. Vitryssland Vitryssland (bekräftat deltagande enligt esctoday.com)
Andra potentiella ESC 2020-länder:
Bulgarien Bulgarien
(BNT förväntas ge besked i slutet av september)
Grekland Grekland
(Inga besked – endast rykten)
Italien Italien
(Ingen bekräftelse – men Sanremofestivalen förbereds)
Malta Malta
(Ingen bekräftelse – men X Factor Malta får en ny säsong)
Länder som uppgivit att de inte tänkter delta i ESC 2020:
Andorra Andorra
läs mer här
Luxemburg Luxemburg
läs mer här
Bosnien Bosnien och Hercegovina
läs mer här
Monaco Monaco
läs mer här
Kosovo Kosovo
läs mer här
Slovakien Slovakien
läs mer här
Liechtenstein Liechtenstein
läs mer här

Schlagerpinglan: Se även samlingssidorna “Eurovision Song Contest 2020” – “ESC-2020-kalendern” – “Melodifestivalen 2020” för mer information angående förberedelserna inför Eurovision Song Contest 2020.

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


21 kommentarer till “Eurovision Song Contest 2020: 1:a september är här!”

 1. Craxman4

  Vilka länder har inte bäkraftat deltagande hittills?

 2. Schlagerpinglan

  @Craxman4: Av de 41 länder som deltog i ESC 2019 så är det 13 länder som ännu inte bekräftat 2020-deltagande (enligt rapporterande ESC-sidor och wikipedia):

  Malta, Nordmakedonien, Grekland, Island, Azerbajdzjan, Italien, Montenegro, Polen, Ungern, Armenien, Moldavien, Rumänien, Kroatien

  Att ett land inte bekräftat sitt deltagande betyder egentligen inte så mycket. De har ju ingen skyldighet att avslöja sina planer och inget är ju bindande förrän de anmält sitt intresse till EBU och ett visst datum passerats. Många, däribland jag, är dock väldigt nyfikna och vill gärna veta åt vilket håll det lutar så fort som möjligt, även om det bara är preliminära uppgifter. 😀

 3. Oskar

  En fråga som kanske har besvarats för länge sedan, men ställer den ändå,varför är Bosnien inte med? vad jag förstått är det ipga den ekonomiska skulden. om det så stämmer tycker jag det är märkligt att de kunde delta under 90-talet då de var krig och elände i landet och de knappt fick iväg ett bidrag, hur tusan hade de råd då? Ändrade förutsättningar med tiden kanske i Ebu?, eller är det den skulden som ligger och gnager 25 år senare?

 4. Schlagerpinglan

  @Oskar, Det stämmer att det är p.g.a. ekonomin som Bosnien och Hercegovina inte deltar 2020, men precis som du nämner så är det en annan situation nu. Eftersom skulden är så stor till EBU så har de infört sanktioner mot landet som hindrar dem från att delta. Det räcker m.a.o. inte att de skrapar ihop tillräckligt med pengar till ett ESC 2020-deltagande utan de behöver betala sin skuld innan sanktionerna hävs och de är fria att delta igen om de önskar/anser sig ha råd.

 5. Micke

  Italien “Ingen bekräftelse” My oh my. Skulle Italien dra sig ur igen kan de nästan lika gärna lägga ned ESC. Lite väl drastiskt? Kanske men en sak kan man slå fast. Utan Italien försvinner garantin på klass i tävlinge. Har de överhuvudtaget någonsin ställt upp med ett dåligt bidrag? Svaret är ett enkelt NEJ! Kolla bara åren från deras återkomst 2011. 3-4 gånger har jag rankat dem högst. Alla gånger utom en har jag haft dem topp 3. Den återstående gången hade jag dem topp 5.

 6. Adri

  Micke: Italien är alltid sena 🙂 Historiskt sett har de bekräftat fr.o.m september till ibland så sent som november 🙂

  Jag gissar de kommer till skott. Mina vänner i Italien säger att ESC har gått från lågstatus till ”riktig” status på senaste år. Flyttat till deras största tv-kanal t.o.m 🙂 Det kombinerat med deras framgångar tyder på ytterligare deltagande!

  Men sen vet jag inte hur tv-bossen sätter sig till det, för i slutändan är det bara ledningen som kan avgöra. Och jag känner inte heller till deras ekonomiska sits 🙂 Men än är det för tidigt för oro!

 7. Schlagerpinglan

  @Micke, Ja, precis som Adri skriver, så lär det inte vara något att oroa sig för vad gäller Italien. De fokuserar på Sanremofestivalen i första hand och ser det väl inte som någon topprioritering att “bekräfta” ESC-deltagandet, även om de (förhoppningsvis) tänker låter vinnaren få erbjudandet. (Man ska dock aldrig ta något för givet och eftersom jag bara förutsätter att de ska göra likadant i år så har de kanske någon super-överraskning på lager. Nåja, vi får väl se vad som händer.) 😀

  Annars så håller jag med dig i stort. Nästan varje år de ställt upp sedan de kom tillbaka efter sin trettonårspaus så har de presenterat rejäla toppbidrag. (Deras första, trevande försök var dock alltför jazzigt för min smak.)

 8. Oskar

  Tack pinglan för ett mycket utförligt svar, bara hoppas på framtiden.

  Känns angående deltagarländerna att de nu är samma länder som står över varje år. att få återse Andorra, Monaco, Slovakien mfl känns väldigt avlägset.

 9. Schlagerpinglan

  @Oskar, Bara roligt att kunna hjälpa med info. 😀 Även om de andra länderna inte har några sanktioner hängande över sig så verkar de alla ha någon orsak (“fel” personer i TV-bolagstoppen som prioriterar andra saker än ESC?) att inte vilja jobba för en ESC-comeback. Men även om man kanske inte ska hoppas på några comeback:er alltför snart så vet man aldrig, när det väl svänger kan det gå väldigt snabbt. 😀

 10. Engsla

  Vilket land bukar vara först ut med att presentera sitt bidrag till esc, och ungefär när på året får vi då veta?

  Även om Italien är ett av mina absoluta favoritländer i esc har de också skickat några, i mitt tycke, riktiga dåliga bidrag… Ett av dem vann till och med 1990, ett annat fick mest telefonröster 2015. För att inte tala om en del bidrag de första fyrtio åren 😉

 11. Craxman4

  Albanien @engsla, dom väljer i dec

 12. Engsla

  Tack för det snabba svaret craxman! Har aldrig brytt mig om att lyssna på de andra ländernas uttagningar tidigare, ska bli intressant att försöka följa med från början den här gången 🙂

 13. Micke

  Engsla jag som tyckt att du och jag haft så lika smak i det mesta. Nu sprack det 🙂 Ska jag hitta Italiens bästa bidrag från varje årtionde blir det så här

  50-talet
  ————-
  Bästa låten var med 1958

  60-talet
  ————-
  Bästa låten var med 1964

  70-talet
  ————-

  Bästa låten var med året 1974 då Abba vann rubbet med en av sina två sämsta låtar överhuvudtaget. Tur man inte var med då 🙂

  80-talet
  ————-
  Bästa låten är antingen 1984 eller 1987

  90-talet
  ————-
  Bästa låten var 1992 möjligen utmanad av 1990

  2000-talet
  —————–
  Deltog tyvärr inte. Jädrar så saknade de var

  2010-talet
  —————–
  Bästa låten var med 2015. Ännu en gång slagen av ett undermåligt svenskt bidrag

 14. Anton

  Sedan Italien kom tillbaka så har de varit oerhört överskattade i mitt tycke. Jag tycker varken om 2015s Grande Amore eller 2017s Occidentali’s Karma när de var tippade att vinna och är så lättad att de blev besegrade. Dessutom, topp 10 placeringar för deras låtar 2011 (Madness of Love), 2013 (L’essenziale) och 2018 (Non mi avete fatto niente), what??

  MEN tre år har jag gillat Italiens bidrag, till och med älskat. De är tre av mina favoritbidrag från 10-talet.
  1. Soldi (2019)
  2. No degree of separation (2016)
  3. L’amore é femmina (Out of love) (2012)

  Känns konstigt att nämna alla deras bidrag sen combacken utom 1, så….Synd att de inte skickade Emma med en mindre platt låt 2014. Jag gillar henne, men La Mia Citta lämnar mycket att önska. Tycker dock ändå att den är helt okej och hade jag rankat alla 9 bidrag istället för bara en topp 3 hade den nog hamnat på plats 4 eller 5.

 15. Adri

  Anton: AMEN! Tiden gör sin grej och idag tolererar jag både ”Grande Amore” och ”Occidentali’s karma” men när det begav sig förstod jag ingenting och även om de vuxit så är jag 100% med dig att jag fattade inte deras statusar som favoriter. Framför allt inte låten 2015.

  Istället så är deras grymmaste 2010-tals låtar de du nämner. ”Soldi” är i egen liga, men 2016, 2012 och 2014 tätt efter 🙂

 16. K2

  Framförandet av Grande Amore i finalen överträffade allt. Jag fick rysningar, dom gav allt men det räckte inte. Tänkte att vinner dom inte med det här kommer Italien aldrig att vinna igen. Basta! Gillar också Emma men vet inte vad så hände 2014 för låten var väl ok men det lät som ljudet försvann början. Var iallafall värd en bättre placering tycker jag.

 17. Micke

  K2?jag instämmer helt med dig. Grande amore var nästan för bra för den här tävlingen. Att den inte vann var nästan tragiskt för trovärdigheten för hela ballongen. Tragiskt var det också att en så bra artist som Måns fick ett sånt pekoral till bidrag. Han räddar versen med sin rutin men refrängen gick tyvärr inte att rädda.

 18. Micke

  @K2… Kolla in den här med Emma för att bara ta ett exempel. Älskar hennes mäktiga röst i refrängen

  https://www.youtube.com/watch?v=u1ynx1XRYUo

 19. K2

  @Micke, wow vilken röst hon har. Tänk om det hade låtit så här när hon skulle representera Italien så blev det bara ridå ner. Trist.

 20. Engsla

  Lol, ledsen att spräcka dina illusioner Micke, men jag insåg redan tidigare att vår smak skiljer sig åt en del då du en gång nämnde att du tyckte att Lordis bidrag var bra… 😉 Men vad skulle vi diskutera på en sådan här blogg om alla alltid tyckte lika.

  Min lista över italienska favoriter per årtionde: 1958, 1964, 1975, 1987, 1992. 2010-talet blir svårare, där har jag lättare att säga vilka år jag inte tycker om låtarna. Men 2019 sjabblade de åtminstone inte bort liveframträdandet helt, som jag tycker att de gjort med några tidigare bidrag, så jag väljer det 🙂

  Emma var värd ett bättre öde på esc-scenen 🙁

 21. Micke

  Engsla jag vidhåller mina “illusioner” 🙂 Vi har båda 1958 och 1964. Sen på 70-talet är det i mina ögon 1874 och 1975 som kämpar om ‘titeln”. På 80-talet och 90-talet har vi båda 1987 och 1992 så jag vet inte var du hittar dina tankar om mina falska “illusioner” 🙂 2010-talet kan du utnämna vilket år som helst o jag är med i det stora hela. Nej du tjejen jag håller nog fast vid det du kallar “mina illustrationer”. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se